Pentru un Cluj nou, prielnic, prietenos, sustenabil.

miercuri, 18 septembrie 2019

Clujul mafiei imobiliare a penticostalului Boc: unde clădirile istorice se demolează.

Sau cum ajung niște țărănoi de mall, mari "investitori" la oraș: 

Mafia imobiliară din cadrul Primăriei Cluj-Napoca ține spatele oricăror fărădelegi în domeniul construcțiilor din Cluj-Napoca, girând ”băieții deștepți”. Pentru omul de rând, însă, autorizațiile se emit în ani de zile sau deloc, dar pentru cine ”trebuie” lucrurile se mișcă cu rapiditate. 
Acesta este și cazul a două clădiri din centrul Clujului, cu ieșire la două străzi separate, strada Gheorghe Șincai nr. 13 și strada Samuel Micu nr. 8. În ultima a funcționat în perioada interbelică restaurantul Bufnița, vizitat de Ion Zamfirescu, profesorul de filosofie al Regelui Mihai, de Mihai Șerban  – Director al Academiei de Agricultură din Cluj (actuala USAMV) și de Lucian Blaga.

Chiar și celebrul aviator Charles Lindbergh, primul care a traversat Atlanticul, a luat masa la acest resuatrant, acum distrus de interese imobiliare meschine. Unul dintre saloanele restaurantului purta numele lui Charles Lindbergh.

Din celebrul restaurant a mai ramas numai fațada, restul cladirii prabusindu-se in mod suspect.

Fostul Restaurant Bufnița/Bagolyvár aflat pe str. Samuil Micu (magh. Rózsa utca) a functionat in perioada interbelica pana la nationalizarea din 1948. Dupa nationalizare aici au functionat laboratoarele Cofetariei Vitadulci pana la inchidere in anul 1990. Cladirea urma sa fie restaurata si extinsa incepand cu anul acesta, dar in urma lucrarilor cladirea s-a prabusit, supravietuind doar fatada si pivnitele.

În fotografia de mai jos se poate vedea cât de solid este zidul fațadei fostului restaurant. În plus, încă vechile geamuri sunt pe construcție și chiar se închid, dar, suspect, restul imobilului s-a surpat.
Cel care a cumpărat imobilele este din Sieni, Maramureș, a obținut autorizație de ”consolidare a clădirii monument”, dar a  demolat cele două case pentru a ridica o clădire de birouri în zona zero a Clujului. Conform unor informații, clădirea în care a funcționat restaurantul Bufnița ar fi căzut în timpul lucrărilor de consolidare.
Sunt cunoscute ”șmecheriile” făcute de mulți investitori, care cumpără clădiri vechi,  pentru că știu că au ”spate” în Primăria Cluj-Napoca, și primesc autorizație de consolidare, dar în timpul lucrărilor clădirile se surpă accidental și nu mai pot fi salvate. Astfel se face loc pentru clădiri noi în zona zero a orașului, care altfel nu ar fi reabilitate niciodată. Astfel de ”afaceri” nu sunt pentru oricine și de regulă sunt ”scumpe”. 
E mult mai ușor așa să cureți ”molozul istoriei”, după cum cred unii, decât să emiți legi prin care să obligi proprietarii clădirilor istorice să le reabiliteze, ori să le vândă cuiva care va face acest lucru pentru a fi puse în valoare. 
Istoricul Vasile Lechințan a vorbit despre restaurantul Bufnița în presa locală: ”Era un oraș în plină afirmare, era o libertate extraordinară și inițiativă. E celebru restaurantul Bufnița, așa cum era și New-York-ul, de exemplu. Era o emulație a dezvoltării social-economice, se ducea o viață tihnită.  Se ieșea la restaurant, se servea o cină elegantă unde erai acompaniat de muzicieni. Vârfurile culturale erau prezente în cafenele și restaurante, nu mai vorbim de lingviștii noștri de la Muzeul Limbii Române. Se făceau glume fine, nu grotești , se vorbea despre literatură, se țineau expoziții de pictură la care mergea lumea. Clujul interbelic era o lume așezată, tihnită și cu un simț al umorului, cu oameni eleganți . Se țineau baluri cu dansuri , se cânta la vioară, la violoncel. De obicei cântau bandele de țigani din Asociația Muzicanților. Ei erau foarte cunoscuți și apreciați pentru talentul lor”.

Ca de-obicei, Vocea Clujului nu uită și nu iartă transgresiunile unor netrebnici care au ajuns printr-un nefericit concurs de împrejurări pe cai mari:



Bocilian
La anul, prin luna mai, va apare alt comunicat, procedurili sunt aproape gata, sa vedem cum voteaza clujenii si dam drumul la parcurile cu lapte de pasare si miere de colibrii, ciocolata in copaci si smarth wifi in firul ierbi. Doar nu sunteti fraieri sa votati vreun contracandidat, fie el si jurnalist, tocmai cand e gata si teleportarea galactica si metronapolitana?

Cineva
O inspectoare pe nume Mona de la directia urbanism din cadrul primariei ia spaga. Se elibereaza acte pentru consolidare, firma de constructii darama casa sau peretele care "trebuie", apoi o cheama pe inspectoare, ii da spaga, si inspectoarea redacteaza o hartie in care se arata ca s-a prabusit peretele respectiv din cauza vechimii, etc. Apoi se reconstruieste dupa cum vrea proprietarul.

asdas
Atatea acuzatii fara nici o dovada. Stiu ca doare nostalgia trecutului , dar trebuie mai mult de atat ca sa demonstrezi ceva.

Ion A.
@asdas: cand demolezi cladirea pentru care ai autorizatie de consolidare despre ce dovezi basadesti tu, praleo? sau o iei avocateste, nu inginereste? consolidarea se face dupa un proiect care tine seama de starea cladirii, nu dupa acte notariale.

Dan
Il doare la patina pe primarul cosas de traditia si de istoria Clujului. Boc e doar un taranoi parvenit din Rachitele care l-a prins pe Dumnezeu de picior cand a ajuns la Cluj. S-a lansat in politica pe vremea lui Ceasca in UTC, apoi a lins unde trebuia pana cand a ajuns sus. Boc si taranoii lui au infectat orasul asta. Si-a adus neamurile si cohorte de taranoi carora le-a dat locuri de munca la primarie si a transformat Clujul intr-un Bokistan aglomerat, murdar si corupt

Pok
@Dan: total de acord

Postacul neutru
@Dan: Ce pot sa spun dupa comentariul dv.,scurt si la obiect. Doar atit,respecte.

John
@Adica?: Sunt multe cazuri in care oameni simpli, platitori de taxe si impozite nu pot scoate o autorizatie pt. o casa, altii obtin orice autorizatie in cateva luni. Cunosc cazuri in care o persoana fara pile si relatii se schinuie de ani buni pt. o autorizatie, iar altul in 3-4 luni a primit autorizatie de demolare si constructie bloc in zona de case... Deci despre ce vorbim? Toata primaria din Cluj e corupta.

dan
birouri peste tot in zona centrala, semicentrala a orasului, deja sunt mult prea multe, cand vin turistii ce sa viziteze? birourile? O da piticul pe aia cu turistii de dimineata pana seara, le da un untold, piata unirii, parcul central si aia e si in rest birouri si magazine second hand, taranul de Rachitele tot taran ramane, indiferent cat ar sta la oras.
Dovezile sunt clare dragi Clujeni: dacă nu scăpăm de  hahalerele astea netrebnice la anul, ne-am asigurat de domnia incompetenței, a proastei administrări și nu în ultimul rând, a corupției pentru încă 5 ani de zile - ne mai permitem?

sursa:StirideCluj



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Păreri, sugestii, comentarii? Vă așteptăm cu drag.